Wanneer u plannen heeft om zelf een huis te bouwen, kunt u kiezen uit verschillende bouwmethodes. In Nederland is momenteel de traditionele bouwmethode nog steeds het meest gangbaar, maar de laatste jaren wordt prefab bouwen steeds populairder. Met name prefab houtskeletbouw wordt steeds vaker gekozen als goed alternatief. Dit is niet zo vreemd, want de voordelen van prefab bouwen met hout zijn groot. Zo is de bouwtijd aanzienlijk korter en de arbeidskosten zijn een stuk lager. Daarnaast is hout een herwinbare grondstof, waardoor de impact op het milieu kleiner is.
Dit alleen al zijn drie goede redenen om voor deze bouwmethode te kiezen. Maar er zijn nog meer voordelen. In dit blogartikel zullen we alle voordelen van prefab houtskeletbouw op een rijtje zetten, zodat u straks zelf kunt bepalen of houtskeletbouw ook voor u de juiste keuze is. Maar we beginnen met een korte uitleg wat precies wordt verstaan onder prefab houtskeletbouw.
Een woning die vooraf geprefabriceerd is in een fabriek, noemen we een prefab woning. Of u nu een villa, aanbouw of woonboot wilt, elk woontype kan prefab gebouwd worden. Hout als bouwmateriaal leent zich heel goed voor prefabricage, omdat hout een licht materiaal is dat heel eenvoudig in de juiste vorm en maten gezaagd kan worden. In de fabriek worden de vloeren, wanden en het dak opgebouwd uit hout. Als een bouwpakket worden al deze elementen vervolgens op de bouwlocatie binnen een paar dagen in naadloos in elkaar gezet. Daarna kan begonnen worden met de binnen- en buitenafwerking.
✓ Snelle bouwmethode
✓ Goedkopere bouwmethode
✓ Duurzame bouwmethode
✓ Energiezuinig
✓ Brandveilig
✓ Flexibel
✓ Lange levensduur
✓ Stikstofproblematiek oplossing
✓ Gezonder binnenklimaat
✓ Volledige vrijheid binnen- en buitenafwerking
Omdat het grootste deel van het bouwproces in een fabriekshal plaatsvindt, geldt voor prefab houtskeletbouw dat het werk onder de meest ideale omstandigheden kan worden uitgevoerd. Vorst, regen of andere weersinvloeden kunnen er niet voor zorgen dat de bouw onverhoopt stil moet worden gelegd. Om deze reden kan een nauwkeurige en haalbare planning gemaakt worden. Dit levert veel tijdswinst op. Bijkomend voordeel van deze zogenaamde ‘droogbouw’ is dat de kwaliteit van de bouwmaterialen behouden blijft, omdat ze tijdens het bouwproces dus niet blootgesteld worden aan vocht.
Doordat de prefab elementen met veel precisie gemaakt zijn in de fabriek, kunnen ze op de bouwlocatie naadloos in elkaar gezet worden. Op deze manier kan al binnen een paar dagen een wind- en waterdichte woning worden gebouwd. Direct hierna kan meteen al met de afwerking begonnen worden. Er hoeft niet gewacht te worden op materialen die moeten uitharden of drogen. Hierdoor kan houtskeletbouw als een zeer snelle en efficiënte bouwmethode gezien worden. Hoe het bouwproces van Gaia Houtbouw precies verloopt, leggen we u graag via ons stappenplan uitgebreider uit.
Doordat het bouwproces veel sneller verloopt zijn de arbeidskosten per vierkante meter een stuk lager dan bij traditionele bouw. Daarnaast liggen ook de faalkosten een stuk lager, omdat in de fabriek onder de meest ideale omstandigheden wordt gewerkt. Dit is op de bouwplaats niet altijd het geval. Uiteraard worden de totale kosten ook bepaald door andere factoren zoals bijvoorbeeld de gekozen materialen voor de afwerking. De vraag hoeveel goedkoper deze bouwmethode is, is dan ook moeilijk te beantwoorden. Wel kunnen we alvast onze richtprijzen met u delen, zodat u dit kan meenemen tijdens het oriënteren.
Hout is een duurzaam bouwmateriaal, omdat het een hernieuwbare grondstof is. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat er voor de bouw hout gebruikt wordt dat uit duurzaam geproduceerde bossen komt. Dit houdt in dat na het kappen van de bomen meteen weer nieuwe bomen worden aangeplant. Voor hout geldt bovendien dat er sprake is van weinig CO2-uitstoot tijdens het productieproces in vergelijking met andere bouwmaterialen zoals beton en metaal. Ook worden er minder afvalproducten gecreëerd tijdens het productieproces dan voor massief gebouwde huizen het geval is. Kortom, prefab houtskeletbouw kan om deze redenen gezien worden als een milieuvriendelijkere manier van bouwen.
Houtskeletbouw is ook zeer geschikt voor het bouwen van energiezuinige woningen. Een houtskelet woning is energiezuinig door de hoge isolatiewaarde. Hout isoleert namelijk een stuk beter dan andere materialen zoals steen of metaal. Ook gaat het verwarmen van een houtskeletbouw woning sneller, waardoor minder energie verloren gaat. Hierdoor zijn de stookkosten een stuk lager. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor uw portemonnee.
Het klinkt misschien gek, maar houtskelet woningen zijn brandveilig. Ondanks dat hout een brandbaar materiaal is, geldt ook dat hout juist brandvertragend kan werken. Hout verkoolt namelijk eerst. Een houtskoollaagje werkt isolerend en beschermend voor de houtlagen eronder. Het inbranden verloopt langzamer. Hierdoor behoudt hout in een eventuele brand langer dan bijvoorbeeld staal, zijn constructieve kracht. Hierdoor kan instortingsgevaar langer voorkomen worden.
Wanneer je in de toekomst nog iets wil (her)bouwen aan uw woning, is het goed om te weten dat houtskeletbouw makkelijk aanpasbaar is. Er kan bijvoorbeeld eenvoudig een extra verdieping op gezet worden. De wanden van een houtskelet woning zijn demontabel. De inrichting van een huis kan hierdoor later nog veranderd worden door een wand te verplaatsen of te verwijderen.
Een houtskelet woning gaat minstens 75 jaar mee. Veelal zelfs veel langer. Zo staan bijvoorbeeld in de Amsterdamse Warmoeststraat houten huizen die dateren uit 1485. Om een lange levensduur te kunnen garanderen, is het wel belangrijk dat tijdens de bouw een goede kwaliteit hout gebruikt wordt. Ook moet altijd een goed constructief ontwerp gemaakt worden.
Omdat er bijna geen uitstoot is bij de bouw van geprefabriceerde woningen, is geprefabriceerde houtbouw de enige oplossing om nog in Nederland te bouwen binnen de geldende stikstofregels. Als we in Nederland alleen maar via deze bouwmethode zouden bouwen, zou het stikstofprobleem een stuk minder groot zijn.
Hout als bouwmateriaal zorgt voor een droog en gezond binnenklimaat en een aangenaam verblijf in huis. Er is sprake van een stabiele luchtvochtigheid in een houtskelet huis doordat hout vochtregulerend werkt. Dit zorgt voor weinig kans op schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën.
Het is goed om te weten dat voor houtskeletbouw dezelfde gevelbekleding opties mogelijk zijn als bij traditionele bouw. De mogelijkheden zijn talrijk. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor bamboe, hout of pleisterwerk. In ons blogartikel over gevelbekleding vertellen we hier meer over. Ook voor de binnen afwerking kent houtskeletbouw geen beperkingen. Kortom, u heeft bij deze bouwvorm de volledig vrijheid om de binnen- of buitenafwerking te kiezen die het beste bij u past.
Een veel gehoord nadeel van houtskeletbouw is dat hout zou kunnen gaan rotten. Rotten gebeurt met name als er op een foutieve manier gedetailleerd wordt. Dit gebeurt vooral als er niet voldoende rekening gehouden is met vochtkering en de ventilatie. Wanneer dit wel zorgvuldig gebeurt kan houtbouw in principe eeuwen mee.
Andere houtskeletbouw nadelen die genoemd worden zijn een lager accumulerend vermogen en de minder goede akoestiek. Het klopt inderdaad houten wanden minder warmte en koude opnemen. In de winter is dit een groot voordeel, maar in de zomer kan hierdoor de warmte in het huis blijven hangen. Dit is op te lossen door voldoende aandacht te besteden aan de ventilatie van de woning en te investeren in goede zonwering. Problemen met de akoestiek kunnen ook verminderd worden door vloeren en wanden op een juiste manier op te bouwen. Wij kunnen u hierin goed adviseren.
Als laatste nadeel wordt de kans op ongedierte vaak geopperd. Dit komt gelukkig niet vaak voor en is met name van toepassing wanneer het hout niet zorgvuldig geplaatst wordt. Wanneer een houtskeletbouw woning met de juiste zorg en aandacht wordt gebouwd kunnen de nadelen gelukkig dus verholpen, verminderd of vermeden worden. Hierdoor zijn er wat ons betreft alleen maar houtskeletbouw voordelen.
Waarom kiezen voor Gaia Houtbouw?
Bent u na het lezen van alle houtskeletbouw voordelen enthousiast geworden over deze bouwmethode? Gaia Houtbouw heeft jarenlange ervaring op dit gebied. Wij kunnen u gedurende het gehele bouwproces begeleiden. Zo maken wij samen met u een uniek ontwerp en we regelen alle vergunningen. Daarna laten we uw woning prefabriceren in onze fabriekshal. U kunt er voor kiezen om de woning casco op te leveren of door ons verder af te laten werken.
Wij hebben onze eigen interne processen ook efficiënter ingericht dan gangbaar is. Dit levert ook veel kosten- en tijdsvoordeel op. Hierdoor kunnen wij garanderen dat we kwalitatief hoogstaande woningen tegen een zeer scherpe prijs kunnen leveren. Kiezen voor Gaia Houtbouw betekent kiezen voor maatwerk én een snel, betaalbaarder en duurzaam bouwproces. Via ons contactformulier kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek.